Ejtőernyős megemlékezés Szolnokon

A nyolcvan évvel ezelőtt történtekre emlékezve helyezett el koszorút dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka – az alakulat személyi állománya nevében – a Jutaspusztai, valamint a bázis területén lévő ejtőernyős emlékműnél.

1941. április 12-én a fiatal magyar ejtőernyős csapatnem fennállásának addigi legnagyobb kihívása elé nézett. A pápai ejtőernyősök egy száz fős harccsoportját – vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy vezetésével – kijelölték a Jugoszláv Királyság területén található Ferenc-csatorna szenttamási hídjának birtokba vételére, ezzel elősegítve a Magyar Királyi Honvédség gyorscsapatainak délvidéki bevonulását.

Szolnok_ejtőernyős_megemlékezés (1)

Szolnok_ejtőernyős_megemlékezés (2)

A válogatott önkéntesekből álló ejtőernyős zászlóalj száz katonája a veszprém-jutaspusztai repülőtérről indult bevetésre négy darab olasz gyártmányú Savoia-Marchetti SM.75 típusú szállítórepülőgép fedélzetén, amelyet a vezérgépen megfigyelőként követett Bertalan őrnagy, aki első világháborús fronttapasztalatai alapján az alakulat egyetlen harcedzett tagja volt. A repülőgép műszaki meghibásodás miatt közvetlenül a felszállás után visszazuhant a földre, a benne lévő lőszer és üzemanyag pedig lángoló pokollá változtatta a roncs közvetlen környezetét, így lehetetlenné tette a bent rekedt huszonegy ejtőernyős megmentését. A bénító tragédia ellenére a túlélők Kiss Zoltán ejtőernyős főhadnagy vezetésével engedélyt kértek és kaptak a bevetés folytatására, így az ejtőernyős harccsoport csökkentett létszámban, a tervezettnél később, de mégis bevetésre került.

Forrás: Honvédelem.hu