Emlékezések az ejtőernyős Hősökre

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete (VREVE), a korábbi évek hagyományainak megfelelően megemlékezést tartott 2022. április 12-én szerdán, délelőtt Budapesten, majd délután Veszprém – Jutaspusztán, ahol a résztvevők a Magyar Honvédség és jogelődjei történetének legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek.

A megemlékezések Kiss Zoltán ejtőernyős százados, pm. alezredes emléktáblájánál a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál kezdődött.

Kiss Bódog Zoltán, Lázár Tibor őrnagy és Kiss Balázs

Lázár Tibor őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője méltatta a magyar katonai ejtőernyőzés egyik legnagyobb hősét, aki a jutaspusztai tragédia után közvetlenül átvette a parancsnokságot és sikeresen teljesítette a bevetést.

A megemlékezés végén az ejtőernyős szervezetek és a család képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben vitéz Bertalan Árpád őrnagy, pm. alezredes síremlékénél folytatódott.

További fotók 

A veszprém-jutaspusztai ejtőernyős és repülő emlékhelynél a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete által szervezett megemlékezésen a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság nevében Hegedűs János ezredes mondott beszédet, melyben felidézte a nyolcvankét évvel ezelőtti tragédiát.

A beszédeket követően az elhunyt pilóták és ejtőernyősök tiszteletére egy C-17-es nehéz légiszállító repülőgép alacsony áthúzását követően kegyeleti ejtőernyős ugrás következett.